Pierogi ruskie z Chrząstawy

By | 5 marca 2015 | 23:40 3 komentarze
Stałą częścią Magazynu Kocioł jest kuchnia dolnośląska. W bieżącym numerze postanowiłam podjąć się przygotowania jednego przepisu do tego działu. Gdy na liście produktów regionalnych zobaczyłam moje ukochane pierogi, wiedziałam, że muszę je przygotować. Tradycja przyrządzania pierogów z dodatkiem farszu ziemniaczano-serowego, zwanych potocznie ruskimi sięga jeszcze czasów powojennych. Przewieźli je osadnicy, którzy przybyli na Dolny Śląsk z Kresów południowo-wschodnich tuż po II wojnie światowej. Również obecnie pierogi są bardzo popularnym daniem na dolnośląskich stołach. Jednak za najsmaczniejsze uchodzą te z przepisu Koła Gospodyń w Chrząstawie, dlatego od 2013 roku wpisane są na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

pierogi ruskie

Składniki:
ciasto
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ⅓ kostki margaryny (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • woda + mleko (pół na pół, ilość zależna od tego ile zabierze mąka)
farsz
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg białego sera
  • 500 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy mielony
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą. Wbijamy żółtka i stopniowo dolewamy wodę z mlekiem, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy pokruszoną margarynę i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. 

Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy. Mieszamy z ciepłymi ziemniakami  oraz serem. Przyprawiamy do smaku solą i dwoma rodzajami pieprzu.

Ciasto wałkujemy szklanką, wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 5-6 minut od momentu wypłynięcia, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajemy ze skwarkami z boczku i przyrumienioną cebulą. 

Smacznego!

pierogi z chrząstawy

Ten oraz inne smaczne przepisy z kuchni dolnośląskiej znajdziecie w czwartym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).

http://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_nr_4

3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)