Crostini z kozim serem i pastą z groszku

By | 19 maja 2015 | 23:16 1 komentarz
Crostini to włoskie kanapeczki przypominające popularną bruschettę. Obie przekąski różnią się rodzajem pieczywa oraz rozmiarem. Tradycyjna brushettta przygotowywana jest z chleba na zakwasie. Dodatkowo przed upieczeniem grzanek, naciera się je czosnkiem oraz oliwą. Natomiast crostini to kanapeczki mniejszych rozmiarów, powstałe na bazie pieczywa białego, najczęściej ciabatty. Klasyczne crostini, rodem z Toskanii podaje się z wątróbką drobiową. U mnie znalazły się nim zupełnie inne dodatki: pasta groszkowa, ser kozi oraz prażony słonecznik. Całość wyszła znakomita, a pasta z groszku z pewnością wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru. :)


Składniki: 
crostini:
(na 24 grzanki)
  • 2 ciabatty
  • 300 g pasty z groszku
  • 120 g pleśniowego sera koziego
  • 50 g prażonego słonecznika
pasta z groszku:
  • 450 g mrożonego groszku
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Groszek wysypujemy na płaskiej blasze do pieczenia i odstawiamy do rozmrożenia. Rozkładamy go równomiernie, aby ziarenka się nie posklejały. Następnie blendujemy go wraz z parmezanem i jogurtem naturalnym. Ciągle miksując, dodajemy oliwę, musztardę oraz chrzan. Gotową pastę doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Ciabattę kroimy w kromki i pieczemy je na ruszcie piekarnika przez kilka minut, aż się zrumienią. Gotowe grzanki smarujemy pastą z groszku i dekorujemy serem kozim oraz prażonym słonecznikiem.
Smacznego!



Ten oraz inne smaczne przepisy z udziałem groszku znajdziecie w piątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

1 komentarz:

  1. Oprócz tego, że wyglądają bardzo pysznie to.. są na prawdę urocze :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)