Chłodnik pomidorowy

By | 14 sierpnia 2015 | 00:03 1 komentarz
Pogoda jak dotąd dopisuje. Rzekłabym, że chwilami aż za bardzo, ponieważ upał w dużym mieście jest nie do zniesienia. W czasie gorących dni bardzo nie lubię gotować dań, które są czasochłonne i wiążą się z dodatkowym skokiem temperatury w mieszkaniu. Do chłodników przekonałam się całkiem niedawno. To doskonały sposób na ochłodzenie organizmu, gdy z nieba leje się żar. W dodatku zupy podawane na zimno są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka świeżych warzyw, odrobina kefiru, jogurtu lub maślanki i możemy wyczarować pyszne letnie danie. Tak, więc dziś w 'Projekcie Zupa' chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku. Aby nadać mu dodatkowego charakteru, możecie dorzucić też listek bazylii!


Składniki:
(na trzy szklanki)
  • 3 pomidory malinowe
  • 400 g chudego kefiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
do podania:
  • posiekany szczypiorek
  • grzanki (pominąć w przepisach z niskim indeksem oraz przy nietolerancji glutenu)

Przygotowanie:
Skórkę pomidorów nacinamy nożem na krzyż. Następnie zalewamy pomidory wrzątkiem i pozostawiamy na około 20 sekund. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki, rozpoczynając jej usuwanie w miejscu nacięcia. 

Obrane pomidory dzielimy na mniejsze części i blendujemy razem z kefirem. Dodajemy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy chłodnik podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. 

Grzanki:
Kromkę ciemnego razowego pieczywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i lekko podprażamy. Następnie dodajemy odrobinę masła i szczyptę ulubionych ziół  np. oregano lub ziół prowansalskich. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż grzanki się przyrumienią. 

Smacznego!

1 komentarz:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)