Zaplanuj ze Smakiem: #2 Romantyczna Kolacja we Dwoje

By | 12 lutego 2016 | 02:09 2 komentarze
Witam w drugim wpisie w ramach cyklu Zaplanuj ze Smakiem. Dzisiaj zaplanujesz ze mną romantyczną kolację we dwoje. Możesz wykorzystać moje porady w zbliżający się weekend walentynkowy lub podczas innych okazji takich jak rocznica, czy randka. W zasadzie możesz skorzystać z nich kiedy tylko chcesz, bo romantyczna kolacja przygotowana bez okazji z pewnością ucieszy ukochaną lub ukochanego każdego dnia w roku.
 
Nie ma chyba lepszego sposobu na trafienie do serca bliskiej osoby niż przez żołądek. A jeszcze większe jej uznanie zdobędziesz, gdy wykwintna kolacja powstanie od początku do końca w Twojej kuchni. Zawczasu zaplanuj więc znakomite dania, które przepełnią Twój dom przyjemnym aromatem i oczarują ukochaną osobę od samego progu. Do tego oczywiście odpowiednia oprawa w postaci nastrojowej muzyki, blasku świec oraz pięknie nakrytego stołu i wszystko będzie wyglądać jak w eleganckiej restauracji. 
 
 
Na romantyczną kolację, wybierz potrawy proste, które są w zasięgu Twoich możliwości oraz umiejętności kulinarnych. Wówczas unikniesz stresu związanego z ewentualną porażką. Wybierz coś, co zawsze wychodzi Ci doskonale lub stwórz nową, prostą kompozycję. Często banalna receptura z małym udoskonaleniem okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Nie eksperymentuj na siłę z wykwintnymi składnikami i dodatkami. Jeśli Ty i Twoja Druga Połowa nie znosicie ostryg z pewnością nie jest to odpowiednia pora, by próbować zacząć je lubić. Ponadto zadbaj, aby przygotowane dania kusiły wyglądem, zapachem oraz smakiem, ale przy okazji nie były zbyt ciężkie i zapychające. Warto pamiętać także o nakładaniu porcji umiarkowanej wielkości. Czterodaniowy posiłek ma służyć podkręceniu romantycznej atmosfery, a nie doprowadzić do niestrawności.
 
Poniższy zestaw jest moją propozycją na romantyczną kolację we dwoje. Starałam się wybrać dania nieskomplikowane, a zarazem bardzo aromatyczne. W menu przemyciłam też afrodyzjaki w postaci czerwonego mięsa, sera pleśniowego, szampana, bakalii oraz korzennych przypraw, tak aby podczas kulinarnej uczty pobudzić nieco zmysły i wzmocnić miłosny nastrój.      
 

Na początek miseczka aksamitnego, zielonego kremu z brokułów z dodatkiem sera pleśniowego na zaostrzenie dalszego apetytu. Ze względu na obszerne menu, warto zrezygnować z dodatku grzanek. Szkoda, by było gdyby później w żołądku nie starczyło miejsca na deser. Jednak, aby w zupie coś przyjemnie chrupało, polecam posypanie jej po wierzchu odrobiną prażonego słonecznika lub płatków migdałów.


 

Czy jest coś lepszego od perfekcyjnie przygotowanego kawałka wołowiny? Soczyste i pachnące rozmarynem mięso zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia, a w dodatku zwiększy wrażenia estetyczno-zmysłowe, bowiem steki wołowe to także afrodyzjak. Oprócz słusznej porcji mięsa na talerzu pojawi się rozgrzewające purée marchewkowo-imbirowe, porcja ryżu jaśminowego oraz sos żurawinowy na bazie wina, który swoją cierpkością nadaje potrawie ciekawego charakteru i łączy ją w całość.  
 
W menu romantycznej kolacji nie może zabraknąć wyśmienitego deseru. Oczywiście  najpopularniejszym afrodyzjakiem, który  występuje w słodkościach jest czekolada. Niemniej jednak miód i bakalie w niczym jej nie ustępują. Dlatego na deser proponuję przepyszne pieczone jabłka wypełnione miodem, orzechami, a także suszonymi owocami. Całości smaku dopełnią lody oraz oczywiście cynamon, którego zapach będzie cudownie się unosił po domu w trakcie przygotowywania tej słodkiej potrawy. 
 
 
Bardzo szybki i efektowny drink. To swego rodzaju wariacja na temat tradycyjnej lampki szampana. Tym razem podajemy ją w drinku razem z sokiem pomarańczowym i żurawinowym. Do kolacji polecam wypicie jednej lub maksymalnie dwóch szklaneczek, bowiem drinki z winem musującym lub szampanem szybciej uderzają do głowy za sprawą zawartych w nich bąbelków.
 
 
 
Aby nie spędzić przed kolacją całego w kuchni, skorzystaj z poniższego harmonogramu. Będzie on bardzo pomocny podczas rozplanowania pracy.
1-2 dni przed kolacją: zrób zakupy, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki z listy, przygotuj bulion warzywny na zupę
wieczór przed kolacją: ugotuj krem z brokułów, schłodź wino musujące oraz soki do drinków, przygotuj lód
w dniu kolacji: przygotuj purée marchewkowo-imbirowe oraz sos żurawinowy, zamarynuj mięso
tuż przed podaniem: ugotuj ryż, usmaż wołowinę, wstaw do piekarnika jabłka z miodem i bakaliami, przygotuj drinki

2 komentarze:

  1. Super przepisy i mega inspiracje. Uwielbiam nowe rzeczy, staram się eksperymentować w kuchni tak jak tutaj

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm nowe dla mnie dania, troszkę się boje robić pierwszy raz na walentynki, bo bym chciała, żeby się udały. Ale zaryzykuję i spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)