Glazurowana szynka z goździkami

By | 21 marca 2016 | 21:45 2 komentarze
Dawno nie pojawiło się na blogu nic mięsnego. Zbliżająca się Wielkanoc to dobra okazja by to zmienić. Soczysta szynka o korzenno-słodkim aromacie będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. To od Was zależy, czy zaserwujecie ją w towarzystwie ziemniaków i sosu, jako danie główne, czy też pokroicie w cienkie plastry i podacie ją jako wędlinę. Jej delikatne mięso idealnie komponuje się z chrupiącą skórką powstałą na bazie glazury z powideł śliwkowych, melasy oraz musztardy. Każdy kęs zachęca do tego, aby sięgnąć po kolejny kawałeczek, przygotujcie, zatem większą porcję, tak, aby starczyło dla wszystkich domowników.


Składniki:
  • szynka bez kości (około 1 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka stołowa powideł śliwkowych
  • ½  łyżki stołowej melasy (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 opakowanie goździków
  • sól
              
Przygotowanie:
Włoszczyznę płuczemy, obieramy i gotujemy wraz z szynką i przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem) na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy. Wywar wraz z warzywami wykorzystujemy do przygotowania sosu lub  dowolnej zupy.

Wierzch szynki nacinamy na krzyż ostrym nożem, nacieramy solą. Przygotowujemy glazurę. Na patelni umieszczamy powidła śliwkowe, miód, musztardę oraz odrobinę wody. Całość dokładnie mieszamy i krótko podgrzewamy, rozsmarowujemy na mięsie za pomocą pędzelka. W przestrzenie po nacięciach wbijamy dość gęsto goździki.

Tak przygotowaną szynkę układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 minut. Szynka jest gotowa, gdy jej skórka ładnie się zarumieni.

Po upieczeniu szynkę podajemy jako danie główne wraz z sosem lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Smacznego!

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)