Zaplanuj ze Smakiem: #4 Wieczór Panieński

By | 30 kwietnia 2016 | 22:46 Skomentuj
Witam w kolejnym wpisie w ramach cyklu Zaplanuj ze Smakiem. Dzisiaj zaplanujesz ze mną menu idealne na Wieczór Panieński. Poniższy wpis dedykowany jest imprezie tylko dla pań, aczkolwiek wydaje mi się, że słone przekąski, które wybrałam trafiłyby także w gusta smakowe panów na wieczorze kawalerskim.

Wieczór Panieński to wyjątkowy i niezapomniany wieczór dla każdej, przyszłej panny młodej. To ostatni moment wolności, pożegnanie z panieńskim nazwiskiem, a jednocześnie doskonała metoda, by oderwać główną bohaterkę wieczoru od licznych oraz dość stresujących  przygotowań do ślubu i wesela. Kreatywne podejście do tematu z pewnością na długo pozostanie w pamięci zaproszonych osób. A panna młoda będzie wdzięczna za wspaniałą zabawę, którą będzie mogła wspominać w przyszłości.

Element zaskoczenia jest tutaj mile widziany, dlatego scenariusz Wieczoru Panieńskiego (miejsce, rożnego rodzaju zabawy oraz dodatkowe atrakcje) mogą pozostać dla panny młodej niespodzianką. Podczas organizacji kieruj się jednak przede wszystkim jej upodobaniami oraz charakterem. To ona jest gwiazdą wieczoru i  przede wszystkim to ona ma się dobrze bawić. 

(Fot. Paulina Młynarska)
W trakcie planowania Wieczoru Panieńskiego warto zadbać też o detale, które dopełnią klimatu imprezy. W tym przypadku doskonale sprawdzi się główny motyw przewodni, obecny w strojach oraz dekoracjach. Możesz wybierać spośród tych bardziej popularnych: Pink Party, Pin Up Girl, Dziki Zachód, Hawaje lub wiele, wiele innych. Ja natomiast proponuję urządzenie Wieczoru Panieńskiego w klimacie wiejsko-ludowym, gdzie odrobina kiczu przeplata się z typowo folklorystycznymi motywami. Warto zadbać więc o odpowiednie elementy dekoracji: żółte słoneczniki, kłosy zbóż (do kupienia w kwiaciarni), papierowe rozetki, jednorazowe naczynia oraz serwetki z motywem ludowym, dziergany obrus itp. Poniżej zamieszczam kilka  przykładowych inspiracji.
 
Gotowy stół z przekąskami
(możliwości domku nad jeziorem zostały wykorzystane w maksymalny sposób)
Butelki wody z etykietkami imitującymi czerwone korale zawieszone na białej koszuli (Fot. Paulina Młynarska)
Drożdżowe warkoczyki wyłożone na kwieciste pudełko, ciasteczka kwiatki na patyku oraz babeczki zaserwowane na drewnianym pieńku zamiast talerza (Fot. Paulina Młynarska)
Jak widać ozdobą Wieczoru Panieńskiego nie muszą być wyłącznie gotowe dekoracje. Warto przemycić w miarę możliwości element dekoracyjności w samych potrawach. I to właśnie na jedzeniu skupimy się w dalszej części wpisu.

Poniższy zestaw jest moją propozycją na Wieczór Panieński. Na potrzeby tej notki zrezygnowałam z klasycznego podziału na przystawkę, danie główne, deser oraz napój, który pojawiał się w poprzednich wpisach tej serii. Proponuję natomiast menu składające się z sześciu przekąsek oraz tortu. Podczas doboru potraw kierowałam się przede wszystkim gustem przyszłej panny młodej oraz innych osób obecnych na Wieczorze Panieńskim. Z wyjątkiem tortu, który podany był jeszcze przed bezpośrednim wyjazdem do faktycznego miejsca imprezy, wybrałam też dania, które były łatwe do przetransportowania oraz długo zachowywały swoją świeżość.


Każdą wyjątkową okazję warto uczcić kawałkiem wyśmienitego tortu. W przypadku Wieczoru Panieńskiego nie może być inaczej. Jeszcze lepiej, gdy wypiek idealnie pasuje do okazji i przypomina pannę młodą. W tym celu wystarczy upiec tort, nadać mu kształt sukni i przyozdobić lalką Barbie. Pozostałe detale takie jak gorset, korale, czy spinka można przygotować z masy cukrowej. Z pozoru wypiek ten wygląda na skomplikowany, choć w rzeczywistości to prosty, kakaowy  spód  przełożony kremem na bazie kremówki i mascarpone.
  
Sałatka to obowiązkowy element każdej imprezy. Stanowi pożywną przekąskę i wszystkie zgromadzone osoby chętnie po nią sięgają. W moim przypadku wybór "Króla Imprezy" był oczywisty, ponieważ to  ulubiona sałatka mojej przyjaciółki. Wiedziałam, że ucieszy się na jej widok. Ty możesz zdecydować się na zupełnie inną sałatkę. Dobierz składniki wedle upodobań przyszłej panny młodej oraz weź pod uwagę okoliczności. Jeśli czeka Cię daleka wycieczka za miasto lub trzydziestostopniowe upały, wybierz sałatkę, którą łatwo przechowywać oraz transportować.
  
Tym razem potrawa, która nawiązuje do motywu przewodniego imprezy, czyli tematyki wiejskiej. Jeśli myślimy o przebraniach w tym klimacie, od razu na myśl przychodzą nam warkocze. Czemu, by więc nie skorzystać z tego pomysłu i nie przenieść go na grunt kulinarny? Drożdżowe warkoczyki pasują zatem idealnie. Bułeczki te można podać jako samodzielną przekąskę lub jako uzupełnienie innych dań np. sałatki, dipów itp. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość w transporcie oraz zachowanie świeżości przez dłuższy czas.

Muffiny to bardzo uniwersalna przekąska. Można je przygotować niemal ze wszystkimi dodatkami. Idealnie sprawdzą się w roli przekąski na Wieczorze Panieńskim. Ze względu na charakter imprezy, proponuję muffiny w wersji wytrawnej, z dodatkiem żółtego sera i warzyw. Jeśli nie ma w Twoim towarzystwie wegetarian, możesz je także wzbogacić o dodatek szynki lub innego mięsa. Dla dodatkowego efektu udekoruj babeczki papierową girlandą z napisem. Wystarczy, że do dwóch kolorowych słomek przymocujesz sznureczek, na którym zawiesisz dowolne napisy.

Nachosami  proponuję zastąpić wszechobecne na każdej imprezie chipsy i paluszki. Wysypane w tekturowe, ozdobne  pudełka będą kolejną, świetną dekoracją imprezowego stołu. A podana obok nich  aromatyczna, naturalna i lekko pikantna salsa będzie doskonałym uzupełnieniem dla pozostałych słonych przekąsek: babeczek, bułeczek lub krokiecików. Oprócz paprykowej salsy do nachosów można podać także dip serowy, sos czosnkowy lub guacamole. Wszystko zależy od Twojej fantazji i ilością czasu, jaką dysponujesz.  
Drugi, a zarazem jedyny słodki akcent obecny na imprezowym stole,  zaraz po torcie. Kruche, mocno maślane ciasteczka wypełnione dżemem będą stanowić idealny kontrast dla pozostałych, słonych przekąsek. A ich wygląd doskonale wkomponuje się w główną tematykę wieczoru. Nic tak mocno nie kojarzy się przecież z motywem wiejskim, jak różnego rodzaju  kwiaty. Haftowane, malowane, wyszywane ozdabiają niemal każdy element ludowego stroju lub dekoracji. Warto więc, aby także wersja jadalna przyozdobiła stół z przekąskami. 
  
Przekąska inspirowana hiszpańskim tapasem. Można serwować ją na ciepło lub na zimno. Tradycyjnie croquetas przygotowuje się na bazie sosu beszamelowego oraz innych dodatków, takich jak np. ryba, szynka lub kurczak. Ja zazwyczaj podaję lżejszą wersję (bez beszamelu), lecz z dodatkiem tuńczyka oraz ziemniaków. Zdecydowanie polecam croquetas na Wieczór Panieński, ponieważ ich przygotowanie jest łatwe, więc zawsze się udają. W dodatku są bardzo smaczne i chętnie zjadane przez gości (przetestowałam to przy wielu innych okazjach).  
Dla uczczenia ostatnich chwil przy panieńskim nazwisku proponuję toast  z szampana. Dla lepszego efektu możesz zakupić wersję mini, sprzedawaną w małych buteleczkach o pojemności 0,2 l. Każdą z nich możesz fantazyjnie udekorować i rozdać wszystkim koleżankom zgromadzonym na imprezie.




Menu na Wieczór Panieński będzie wymagało od Ciebie sporo pracy. W kuchni spędzisz z pewnością kilka godzin, aczkolwiek jest to wyjątkowa okazja. Szykujesz dania na imprezę dla kilku, bądź kilkunastu osób. Poniższy harmonogram pomoże Ci lepiej rozplanować pracę, tak aby zdążyć we właściwym czasie z przygotowaniem wszystkich dań.  
1-2 dni przed wieczorem panieńskim: zrób zakupy, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki z listy, udekoruj butelki z mini szampanami, przygotuj salsę (gorącą zawekuj w słoikach, wówczas będzie ją łatwiej przechowywać i transportować na imprezę), upiecz drożdżowe warkoczyki (do dnia imprezy przechowuj je w zamkniętym pojemniku)
wieczór przed imprezą: upiecz spód do tortu, przygotuj sałatkę (bez wykładania na nią chipsów), przygotuj croquetas, ubij kremy do tortu i schowaj je na noc do lodówki 
w dniu imprezy: złóż oraz udekoruj tort, upiecz muffiny oraz kruche ciasteczka
tuż przed podaniem: wyłóż nachosy na sałatkę.

0 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)