Kruchy placek z rabarbarem i budyniem

By | 6 czerwca 2016 | 18:52 3 komentarze
Witajcie Kochani, wybaczcie ciszę na blogu przez ostatnich kilka dni. Miałam kilka spraw na głowie, a w dodatku walczyłam dzielnie ze swoją pracą magisterską. Długie godziny spędzone w Wordzie skutecznie zniechęcały mnie do wszelkiej pracy nad tekstem, także tej na blogu. Na szczęście mam już ten etap za sobą, więc z pewnością poprawi się częstotliwość publikowanych przeze mnie postów ;). Na przeprosiny za tak długą nieobecność podrzucam Wam przepis na coś słodkiego. Sezon na rabarbar niedługo będzie się kończył, wiec jeśli macie do niego dostęp, polecam Wam upieczenie tego pysznego placka.   
 
 
Składniki:
spód i wierzch ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 170 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 3 stołowe łyżki mleka
  • 2-3 stołowe łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
środek:
  • 600 g rabarbaru
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 stołowa łyżka masła
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól oraz masło. Całość siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko oraz mleko. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna może być większa od drugiej, wówczas uzyskamy grubszy spód ciasta i cienki wierzch). Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie krótko zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w dwie kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
 
Po schłodzeniu część ciasta z dodatkiem kakao wykładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15-20 minut. Drugą część ciasta chowamy do zamrażarki.
 
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy obieramy z łyka i kroimy na małe kawałki.
 
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka, a  pozostałą część zagotowujemy wraz z dodatkiem masła i cukru. Rozpuszczony w mleku budyń dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy aż całość się połączy i zgęstnieje. Odstawiamy z ognia.
 
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie rabarbar oraz wylewamy ciepły budyń. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta, wyjętą z zamrażarki. Całość pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 30-35 minut lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
 
Gotowy placek po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. budyń i rabarbar - lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie miałam okazji połączyć rabarbar z budyniem i chyba właśnie mnie to natchnęło :) Wygląda pysznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)