Cytryny z imbirem w syropie

By | 10 września 2017 | 22:52 12 komentarzy
Za oknem robi się coraz bardziej jesiennie. Nie wiem jak Wy, ale ja powoli odkurzam jesienną garderobę oraz rozpoczynam sezon na picie naparu z cytryną i imbirem. Zazwyczaj przygotowuję mieszankę po prostu w filiżance, aczkolwiek lubię mieć w swojej kuchennej spiżarce pod ręką słoiczek gotowych cytryn w aromatycznym syropie z dodatkiem imbiru. Doskonale smakują zarówno w gorącej herbacie, jak i solo, zalane po tylko gorącą wodą. Cytryny w syropie to dawka witamin na chłodne, deszczowe popołudnia. Ładnie zapakowany słoiczek może posłużyć również jako jadalny prezent dla najbliższych przyjaciół lub rodziny. Możecie także poeksperymentować z innymi dodatkami np. goździkami, plastrami pomarańczy itp. 


Liczba porcji: 3 słoiki o pojemności ok. 300 ml
Czas przygotowania: 55 min

Składniki:
  • 6 cytryn
  • 10-20 g świeżego imbiru, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 300 g cukru
  • 250 ml wody 
Przygotowanie: 
Z dwóch cytryn ścieramy skórkę (bez białej części), następnie wyciskamy z nich sok, odstawiamy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, imbirem, skórką oraz sokiem z cytryny. Następnie, co jakiś czas mieszając, gotujemy ją na średnim ogniu, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.

Pozostałe cytryny sparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry. Wkładamy do zagotowanego syropu cukrowego z imbirem, gotujemy ok. 20 min, co jakiś czas delikatnie mieszając. Plastry cytryn oraz kawałki imbiru z syropu przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zalewamy syropem. Zakręcamy, pasteryzujemy we wrzątku ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe cytryny wraz z syropem wykorzystujemy do herbaty, grzanego wina, ciast lub deserów.

Smacznego!
Wskazówki:
- Jeśli używamy cytryn woskowanych, przed przygotowaniem przepisu owoce sparzamy wrzątkiem, a  następnie szorujemy pod bieżącą wodą.
- Po zagotowaniu cytryny wraz z syropem możemy przecedzić przez sito, aby usunąć fragmenty skórki cytrynowej oraz ewentualne pestki.
- Cytryny w syropie pasteryzujemy umieszczając je w dużym garnku wypełnionym wodą do ok. ¾ wysokości słoików. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie słoiki gotujemy 20 min na małej mocy palnika.

12 komentarzy:

  1. No, no mega przepis, naprawde - dziś sobie taki zaserwowałam, więc nic tylko polecać dalej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię take cytryny do herbaty. Imbirowe są pycha, lubię też procentowe, z rumem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę jeszcze o wyjaśnienie - imbir do gotowania kroję na kawałki, trę? A z cytrynami do słoików wkłada się ten sam ugotowany imbir czy surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście moj błąd. Już to poprawiam w przepisie. Imbir obieramy, kroimy w 2 mm plastry, gotujemy razem z syropem i potem umieszczamy w sloikach z plastrami cytryny.

      Usuń
  4. Czy może to stać parę tygodni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 04
      Jak najbardziej w chłodnym miejscu postoi. Należy tylko użyć czystych, wyparzonych słoików. W przepisie słoiki pasteryzujemy co dodatkowo przedłuża żywotność.

      Usuń
  5. Jak długo można przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chłodnym miejscu postoi nawet do kilku tygodni. Należy tylko użyć czystych, wyparzonych słoików. W przepisie słoiki pasteryzujemy co dodatkowo przedłuża żywotność

      Usuń
  6. Rewelacja. Najlepsze cytrynki jakie miałam okazje konsumować. Robiłam już dwa razy i teraz będę robiła kolejny bo są naprawdę przepyszne. Polecam 🥰

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)