Domowy ajerkoniak (likier jajeczny)

By | 22 grudnia 2017 | 15:32 2 komentarze
Ajerkoniak, czyli likier jajeczny, to gęsty i kremowy napój alkoholowy sporządzany na bazie żółtek ucieranych z cukrem. Jest to jeden z najchętniej przygotowywanych trunków na Święta i rozmaite okazje. Jest dość słodki i mocny (jeśli przygotowany ze spirytusu). Doskonale prezentuje się solo, podany w likierowym kieliszku. Stanowi również ciekawy dodatek do wypieków, deserów lub lodów. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a w przeciwieństwie do długo dojrzewających nalewek, ajerkoniakiem można raczyć się już po kilku dniach. Nadchodzące Święta to doskonała okazja, by zmierzyć się z likierem jajecznym. Ładnie zapakowana butelka będzie z pewnością znakomitym prezentem dla bliskich.

ajerkoniak

Liczba porcji: ok. 750 ml
Czas przygotowania: 15 min + 24 godz. oczekiwania

Składniki:
  • 8 żółtek 
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g spirytusu/wódki
  • 300 mleka skondensowanego, niesłodzonego
Przygotowanie:
Miskę, w której będziemy ubijać żółtka stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając aby jej dno nie stykało się z powierzchnią gotującej się wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na średnich obrotach miksera ok. 3-5 min. Po tym czasie masa stanie się puszysta i prawie biała. 

Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Zmniejszamy obroty miksera, stopniowo dodajemy mleko skondensowane, miksujemy ok. 1 min. Następnie stopniowo dodajemy wódkę, miksujemy do połączenia składników. Powstały likier przelewamy do czystych, wyparzonych butelek, odstawiamy na min. 24 godz. w chłodne miejsce, aby ajerkoniak zgęstniał. 

Wskazówki:
- Zbyt szybkie dodanie wódki i mleka skondensowanego może spowodować zwarzenie masy z żółtek. 
- Ajerkoniak przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce do 3 tygodni. 
- Ajerkoniak przechowywany w lodówce dość mocno gęstnieje, więc przed podaniem należy ogrzać go do temperatury pokojowej. 
- Jeśli podczas dłuższego przechowywania ajerkoniak się rozwarstwi, należy przed podaniem energicznie potrząsnąć butelką. 

likier jajeczny

2 komentarze:

  1. wspaniały likier ): bardzo lubię takie własnoręcznie zrobione prezenty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że natrafiłam na wpis dopiero po nowym roku - byłoby na sylwestra :) Przy najbliższej okazji sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)