Piernikowa bajaderka z bakaliami i powidłami śliwkowymi

By | 25 grudnia 2012 | 18:43 20 komentarzy
Przedstawiam Wam gwiazdę wczorajszej Wigilii - piernikową bajaderkę. Ciasto słodkie i mokre...pełne bakalii, oblane czekoladą. Jednak słodycz Świąt przełamana została tutaj smakiem kwaśnych powideł śliwkowych od babci. Przepis mam od Patrycji i polecam go wypróbować, bo u mnie podbił serca wszystkich! Jeżeli przewidujecie jutro gości na Świątecznym Obiedzie możecie jeszcze ukręcić sobie takie ciacho. 



Składniki (blacha 24x24cm):
  • 800g pierników
  • kostka masła
  • powidła śliwkowe
  • dżem mandarynkowo-nektarynkowy
  • ok. 1/3 szklanki mleka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • garść zmielonych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
do dekoracji:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • posypka cukrowa
  • kandyzowane owoce (ananas, papaja, marakuja)
Przygotowanie:
Pierniki kruszymy na drobny pył (najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Do około 1/3 piernikowego proszku dodajemy roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy na blachę i dociskamy by uzyskać równą powierzchnię. Pieczemy ok. 8min w temp. 180st. Ostudzony spód przekładamy do lodówki na 30min. Gdy spód zrobi się jednolity i sztywny smarujemy go powidłami śliwkowymi. (ilość wedle uznania, ja nie żałowałam;). Następnie pozostałą część piernikowego pyłu mieszamy z orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczy, rodzynkami i 3 kopiastymi łyżkami dżemu mandarynkowo-nektarynkowego. Masa będzie dość lepiąca, dolewamy do niej mleko. UWAGA! robimy to ostrożnie i powoli, cały czas ugniatając masę rękoma. W efekcie powinna powstać dająca się formować kulka. Ilość mleka może być większa lub mniejsza, należy wyczuć masę w trakcie ugniatania. Kulkę piernikowego ciasta kładziemy na folii spożywczej i delikatnie rozbijamy na kwadrat o wielkości blachy. Ciasto przekładamy na warstwę z powideł śliwkowych i delikatnie dociskamy by wyrównać powierzchnię. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką masła, przelewamy i rozprowadzamy na cieście. Dekorujemy kandyzowanymi owocami oraz posypką. Wstawiamy do lodówki na 1-2h. Smacznego!





W tym miejscu pragnę również złożyć życzenia wszystkim moim Czytelnikom oraz zaprzyjaźnionym Blogerom! Wesołych Świąt Kochani! :)

20 komentarzy:

  1. fajny przepis , muszę kiedyś na pewno wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych Świąt! :))
    a piernikowa bajaderka wygląda obłędnie :)

    P.S. to ja pewnie dzisiaj widziałam powtórkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i tak kolorowo :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    Życzę również spokojnych pachnących świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
    PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
    WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
    NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
    Radosnych Świąt życzy Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak piernikowe wypieki ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się, że smakowała :) świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już prawie po ,ale jeszcze pachnie świętami

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie u Ciebie nowosolanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej, to musi być pyszne *.*
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciacho na pewno kiedyś do wypróbowania. A jaki jest ten przepis na kompot?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie i ta czekolada z powidłami sliwkowymi

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda, na pewno bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczne wierzę na słowo, ale już po Świętach, więc teraz ciacha dopiero na Nowy Rok:)

    OdpowiedzUsuń
  14. musi być pyszne!:) poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! już czuję jak rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne ciacho, czekoladowe smaki na święta są obowiązkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. na hasło "bajaderka" już mam w głowie myśli o czymś słodkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hi there, all is going well here and ofcourse every one is sharing
    data, that's really fine, keep up writing.

    my weblog windows 8 product key

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)