Kurczak w cieście i sosie sezamowym

By | 1 marca 2013 | 20:59 29 komentarzy
Bardzo lubię kuchnię chińską. Jednak gdy zamknęli moją ulubioną, chińską knajpkę w daniach zamówionych w restauracji ciągle mi czegoś brakuje. Sama oczywiście smaku tamtych potraw nie podrobię....no chyba, że spotkałabym głównego kucharza gdzieś w ciemnej ulicy i siłą zmusiła do wyjawienia tajemnej receptury dań. Tak czy siak...domowa chińszczyzna smakuje mi o wiele bardziej. Dlatego gorąco namawiam do jej wypróbowania.


Składniki:
kurczak:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół szklanki wody
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • 4-5 łyżek stołowych sezamu
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
sos sezamowy:
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki musztardy
  • płaska łyżka stołowa mąki
  • sos pieczeniowy (200ml własnej roboty lub 1 saszetka gotowego)
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • pieprz syczuański
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 3 łyżki stołowe sezamu
  • chińskie warzywa suszone Royal Brand (w składzie: suszone kiełki fasoli mung, grzybki mun, marchew, cebula, pędy bambusa, papryka)
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę i mieszamy trzepaczką lub z użyciem miksera. Ciasto ma być dość gęste, ale lejące - tak jak na naleśniki. Następnie dodajemy sos sojowy, sezam, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. (UWAGA! Nie solimy, bo sos sojowy jest słony). W rondlu/garnku/głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go tak dużo, by kurczak był zanużony do połowy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście (im więcej ciasta tym lepiej) i smażymy na głębokim oleju aż się przyrumienią. Po wyjęciu odsączamy je na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos: gorący bulion mieszamy z sosem pieczeniowym, 2 łyżkami musztardy, mąką, sezamem oraz przyprawami. Na koniec dodajemy suszone warzywa i gotujemy na wolnym ogniu 5-7min co jakiś czas mieszając. Kurczaka w cieście podajemy z gotowym sosem sezamowym i makaronem lub ryżem. Smacznego!


Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

29 komentarzy:

  1. również uwielbiam kuchnię chińską:) pyszne danie:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponieważ lubię kurczaka obtoczonego w sezamie takiego w towarzystwie sosu sezamowego też bym na pewno polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaaam! Uwielbiam taką kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Mąż daje Ci wirtualny medal za publikację takiego przepisu-uwielbia kurczaka w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tu to dopiero pyszne jedzonko mnaaaam

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe danie obiadowe , z kurczakiem zawsze pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ukochany pub tez się ostatnio zamknął. Może chodziło o jedzenie, tylko o piwo... ale zamknął się! :)
    Świetny przepis. Długo się zbieram do kurczaka w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię kuchnię chińską, nawet dziś na obiad będę pałaszować :) a wracając do meritum : wygląda super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry! ja też wpadam na tę pyszną "chińszczyznę"...w Twoim wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wyglada taka "chinszczyzna" musi smakowac swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię połączenie kurczaka i sezamu!

    OdpowiedzUsuń
  13. sos sezamowy brzmi tak smacznie! świetny pomysł, do kurczaka - idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam kurczaka w ciescie, jutro robie Twoj przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda niesamowicie! Przepis zapisałam na dysku :) zastanawiam sie jednak czy nie lepiej podać tego kurczaka z ryżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne ;) z ryżem też może być ;) ja po prostu mialam ochotę na makaron.

      Usuń
  17. Kurczak i sezam.mmmm musi nieZiemsko smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. No, przepis wygląda bardzo apetycznie! Tylko kiedy to wszystko gotować? A kiedy to spalać? Swoją drogą jestem ciekaw co byś zrobiła temu kucharzowi w tej ciemnej bramie?!

    OdpowiedzUsuń
  19. Obłędnie smakowite, tak mi się skojarzyło patrząc na zdjęcia i pewnie taki jest.

    OdpowiedzUsuń
  20. i ja uwielbiam chińską kucha ,a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawy przepis na sos sezamowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Smakowity ten kurczak.Koreczki śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  23. o, bardzo mi pasuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)