Tort czekoladowy z truskawkami (Birthday cake)

By | 21 czerwca 2013 | 14:22 17 komentarzy
Były urodziny, musiał być i tort ;)). Wczoraj skończyłam 22 lata, kurcze...ależ ten czas leci ;). Wybaczcie niezbyt powalające kadry i jakość zdjęć, ale tort fotografowałam tuż przed podaniem w ekspresowym tempie. W dodatku nie dorobiłam się jeszcze patery, wiec ciacho stanęło  na jakże urokliwej zielonej desce :D. Nie mam też dla Was zdjęcia tortu w przekroju, bo cały zniknął w kilka chwil, ale to dowód na to, że był naprawdę przepyszny! Bez wątpienia trafi na listę moich ulubionych wypieków. :)) 


Składniki (na tortownicę 23cm):
biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 stołowych łyżek cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1-2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 stołowe łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 4 stołowe łyżki cukru pudru
  • 120g gorzkiej czekolady (80% zawartości kakao)
dodatkowo:
  • pół kubka zaparzonej herbaty do nasączenia biszkopta
  • 400g truskawek (rozdzielić na 3 części: 200g, 100g i 100g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bita śmietana (ubita kremówka lub w aerozolu - 2 łyżki stołowe)
  • płatki czekoladowe
  • 2 listki melisy

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier, wciąż ubijając. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito) i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170st. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

UWAGA! Biszkopt pieczemy dużo wcześniej przed dekorowaniem tortu, aby dobrze wystygł i łatwo się kroił. (Polecam upieczenie dzień przed podaniem). 

krem:
Gotowy biszkopt przekrawamy na 3 części i przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy kremówka jest już sztywna dodajemy mascarpone. Mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wlewamy po łyżce do kremu i delikatnie mieszamy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 5-10min. 

dekoracja:
Przed dekoracją tortu truskawki myjemy i obieramy z szypułek, pamiętając o rozdzieleniu ich na 3 części: 200g, 100g i 100g. Dwie pierwsze części kroimy w plasterki (200g posłuży nam do przełożenia tortu, natomiast 100g do ułożenia dekoracji na górze tortu). Ostatnią część (100g) blendujemy z 2 łyżkami cukru pudru na mus.
 
Dekorujemy tort. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go herbatą i smarujemy kremem. Następnie układamy plasterki truskawek, pamiętając by zostawić część na kolejną warstwę. Połową musu truskawkowego polewamy truskawki. Resztę odkładamy do drugiej warstwy. Przykrywamy kolejnym blatem biszkopta. Ponawiamy czynności: nasączanie, krem, truskawki, mus. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i smarujemy kremem wierzch oraz boki tortu. Na środku układamy plasterki truskawek, tak by utworzyły kształt dużej truskawki. W przerwy pomiędzy nimi wduszamy kremówkę przy pomocy rękawa cukierniczego lub bitą śmietanę z aerozolu (tak by imitowała pestki truskawki). Na górze truskawki układamy 2 listki melisy, które będą stanowić szypułkę. Brzegi tortu obsypujemy płatkami czekolady. Tort podajemy schłodzony. Smacznego!





Truskawkowy zawrót głowy 2013



17 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego! :) A tort super, czekoladowy, z truskawkami. Mnniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. sto lat!:) tort wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego :) Tort piękny, jak czekoladowy to na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sto lat młodziaku! 22 lata, czyli wszystko przed tobą, a bogatsza już jesteś o doświadczenia za tobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ Ty jesteś młodziutka :) Gratuluję serdecznie i składam najlepsze życzenia.
    Nie muszę oczywiście dodawać, że zazdroszczę i wieku i tortu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny tort:) bardzo ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. 100 lat 100 lat, a takich tortów pysznych to i 200 ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego ,dużooo zdrówka i spełnienia marzeń ;*
    a tort cudny i pewnie maga smaczny ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Spóźnione wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na wstępie spóźnione - wszystkiego dobrego :)
    a co do tego ślicznego tortu... musiał być przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Sto lat i spełniania marzeń!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały tort, po prostu piękny;)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i zapomniałam dodać... sto lat;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego!!! Tort pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego naj ,naj ,naj !!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie torty zrobione własnoręcznie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)