Zbliża się okres, którego nie lubię. Jedynym przyjemnym akcentem jaki mu towarzyszy jest Halloween. Nie, żebym czciła wiedźmy i wierzyła w duchy... po prostu od czasów licealnych upiorne przebrania i potrawy stylizowane na tą okazję sprawiały mi frajdę. Generalnie lubię imprezy z motywem przebieranym, a Halloween to doskonała okazja. Dlatego postanowiłam, że kilka przepisów związanych z tym tematem pojawi się na blogu w najbliższym czasie.
(inspiracja)
Składniki:
dwie gałki oczne:
- 250g śmietanki kremówki 36%
- 250g mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- stołowa łyżka cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 plasterki kiwi
- 2 suszone śliwki
krwawy sos:
- 50ml soku/syropu wiśniowego
- 2-3 łyżeczki dżemu/konfitury z truskawek
Przygotowanie:
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpufŻelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mleko zagotowujemy razem ze śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym oraz esencją waniliową. Gdy zawrze, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do pucharków wyłożonych folią spożywczą (folia ułatwi późniejsze wyciągnięcie i sprawi, że nasza panna cotta będzie lekko pomarszczona po wyjęciu) i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3h. Przed podaniem przygotowujemy sos. Sok/syrop wiśniowy blendujemy z dżemem truskawkowym. Panna cottę wyjmujemy z pucharków, wykładamy na talerz. Dekorujemy kolejno plasterkiem kiwi (tęczówka), oraz suszoną śliwką (źrenica). Polewamy sosem owocowym (krew). Smacznego!
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpufŚmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpufŚmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpufŚmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
zabawny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzygotuję dla mojego mężczyzny ^^ się zdziwi :)
OdpowiedzUsuńale czad!
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńFajne:)
OdpowiedzUsuńoo fack ;p
OdpowiedzUsuńhahaha, dobre:)
OdpowiedzUsuńsuper ! zjadłabym taki deser W halloween :)
OdpowiedzUsuńrany jaka bomba!:D hahahaha
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! A gałki wyglądają bardzo haloweenowo :)
OdpowiedzUsuńIdealny na halloween=) gratulujemy pomysłu!
OdpowiedzUsuńOjacie! Ale super :D
OdpowiedzUsuńSuper! Wygląda naprawdę ekstra!
OdpowiedzUsuńBOMBA !!!
OdpowiedzUsuńWow, ale oko na mnie zerka, aż się boję:)
OdpowiedzUsuńkrwawe i piękne ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Zajebiste! :D
OdpowiedzUsuńAle cudo!!! W sam raz do naszej bitwy. Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1822071074694703/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń