Tarta na tortilli, z makaronem, kurkami i szynką szwarcwaldzką

By | 26 października 2013 | 14:50 16 komentarzy
Wiem, wiem... miałam Was już nie męczyć przepisami z makaronem ;). Ale wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu i z tej właśnie okazji marka Lubella zorganizowała konkurs „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. Postanowiłam spróbować swoich sił i raz jeszcze wyczarować danie z użyciem makaronu. Tym razem tarta z makaronem - danie bardzo smaczne i sycące. Sprawdzi się jako obiad lub pokrojona w trójkąty jako szybka przekąska na posiadówce ze znajomymi. 


Składniki:
  • 40dag makaronu spaghetti Lubella
  • szynka szwarcwaldzka (100g)
  • 250g kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka pepperoni 
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • placek tortilli dopasowany wielkością do formy na tartę
  • oliwa/olej do smażenia
  • opcjonalnie: bułka tarta + oliwa do natłuszczenia formy
sos:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (12%)
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 50g startego sera gouda
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą/olejem i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. W tym czasie pepperoni myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski. Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie 10 min). Na patelnię z cebulą i czosnkiem dorzucamy: szynkę, grzyby oraz papryczkę. Mieszamy i podsmażamy razem przez około 5-7 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z odcedzonym wcześniej makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jaja, mleko, śmietanę, starty ser, mąkę oraz przyprawy. Silikonową formę do tarty wykładamy dopasowanym do niej plackiem tortilli, na nim układamy makaron z dodatkami i zalewamy sosem (gdy używamy formy blaszanej zamiast silikonowej, należy ją uprzednio natłuścić oraz wysypać bułką tartą). Całość zapiekamy aż sos się zetnie - około 10-15 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.  Smacznego!





16 komentarzy:

  1. super pomysł trzeba będzie wypróbować :)

    zapraszam do mnie http://alex-faashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale kusisz! Fantastycznie skomponowane smaki i duuuuży plus za danie, które syci nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny sposób na podanie makaronu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, rzeczywiście wygląda jak pizza :D Ślinka cieknie ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe zaiste to ;) Wygląda interesująco

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysłowe!:) a w tarcie skryte same pyszności i wcale nie przeszkadzają mi Twoje makaronowe propozycje makaronowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Możesz męczyć dłużej makaronem;) Nigdy nie mam go dość:) Zabieram ten apetyczny trójkącik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super pomysł ! :)) prosto i smacznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowity ten makaron.Sposób podania ciekawy.Życzę wygranej w konkursie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron zawsze i wszędzie! A zwłaszcza tak kreatywnie przygotowany, mmmmmmmmm!

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna sprawa:) genialna jesteś;)

    OdpowiedzUsuń
  12. tortilla i makaron... ciekawe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetyczne danie .Robię bardzo podobną ,ale nie wpadłam na dodatek tortilli- genialne

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)