Wiem, wiem... miałam Was już nie męczyć przepisami z makaronem ;). Ale wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu i z tej właśnie okazji marka Lubella zorganizowała konkurs „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. Postanowiłam spróbować swoich sił i raz jeszcze wyczarować danie z użyciem makaronu. Tym razem tarta z makaronem - danie bardzo smaczne i sycące. Sprawdzi się jako obiad lub pokrojona w trójkąty jako szybka przekąska na posiadówce ze znajomymi. 
Składniki:
- 40dag makaronu spaghetti Lubella
 - szynka szwarcwaldzka (100g)
 - 250g kurek
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 świeża papryczka pepperoni
 - 1 średniej wielkości cebula
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - placek tortilli dopasowany wielkością do formy na tartę
 - oliwa/olej do smażenia
 - opcjonalnie: bułka tarta + oliwa do natłuszczenia formy
 
- 2 jajka
 - 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (12%)
 - 2 łyżki stołowe mleka
 - 4 łyżki stołowe mąki pszennej
 - 50g startego sera gouda
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
 Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą/olejem i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. W tym czasie pepperoni myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski. Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie 10 min). Na patelnię z cebulą i czosnkiem dorzucamy: szynkę, grzyby oraz papryczkę. Mieszamy i podsmażamy razem przez około 5-7 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z odcedzonym wcześniej makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jaja, mleko, śmietanę, starty ser, mąkę oraz przyprawy. Silikonową formę do tarty wykładamy dopasowanym do niej plackiem tortilli, na nim układamy makaron z dodatkami i zalewamy sosem (gdy używamy formy blaszanej zamiast silikonowej, należy ją uprzednio natłuścić oraz wysypać bułką tartą). Całość zapiekamy aż sos się zetnie - około 10-15 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.  Smacznego!
super pomysł trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://alex-faashion.blogspot.com/
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale kusisz! Fantastycznie skomponowane smaki i duuuuży plus za danie, które syci nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób na podanie makaronu:-)
OdpowiedzUsuńwyglada jak pizza :)
OdpowiedzUsuńPyszna, rzeczywiście wygląda jak pizza :D Ślinka cieknie ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawe zaiste to ;) Wygląda interesująco
OdpowiedzUsuńpomysłowe!:) a w tarcie skryte same pyszności i wcale nie przeszkadzają mi Twoje makaronowe propozycje makaronowe:)
OdpowiedzUsuńMożesz męczyć dłużej makaronem;) Nigdy nie mam go dość:) Zabieram ten apetyczny trójkącik!
OdpowiedzUsuńAle super pomysł ! :)) prosto i smacznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity ten makaron.Sposób podania ciekawy.Życzę wygranej w konkursie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTaki obiad wystarczy mi na kilka dni :).
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze i wszędzie! A zwłaszcza tak kreatywnie przygotowany, mmmmmmmmm!
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa:) genialna jesteś;)
OdpowiedzUsuńtortilla i makaron... ciekawe! ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie .Robię bardzo podobną ,ale nie wpadłam na dodatek tortilli- genialne
OdpowiedzUsuń