Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejne danie, które przygotowałam z fasolki szparagowej. Choć zapiekanki uwielbiam jeść, to jakoś tak fotografować ich nie lubię. Nie są to najlepsi modele do zdjęć, więc musicie mi uwierzyć na słowo, że owa zapiekanka smakuje o wiele lepiej niż wygląda. :)
Składniki:
zapiekanka:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 większe ziemniaki
- 1 pierś z kurczaka (300 g)
- słoiczek suszonych pomidorów
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- garść startego parmezanu lub innego żółtego sera
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka musztardy
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- czosnek granulowany
- sól
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na kilka minut. Fasolkę płuczemy pod zimną wodą, odcinamy końcówki i usuwamy łyko. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 25 minut, aż będzie miękka. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy je na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. W tym czasie zamarynowane mięso smażymy na patelni aż ładnie się przyrumieni.
Gotowe warzywa odcedzamy. Ziemniaki kroimy w plasterki, a dłuższe strączki fasoli dzielimy na dwie części. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą. Na dnie układamy plasterki ziemniaków (układamy je w tzw. dachówkę, aby nachodziły na siebie). Następnie kolejno wykładamy: fasolkę szparagową, odsączone z zalewy suszone pomidory i usmażone mięso.
Jajka ubijamy dokładnie wraz ze śmietaną, solą i pieprzem za pomocą trzepaczki. Gotową masą zalewamy zapiekankę. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Podajemy natychmiast po upieczeniu. Smacznego!
Smacznie u Ciebie, myślę że to dobre połączenie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W ogródku mam bardzo dużo fasolki, wypróbuję przepis na Twoją zapiekankę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z zapiekaniem fasolki szparagowej;) wygląda bardzo ciekawie
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Szykuj się na kawkę mój przyszły przewodniku po Wrocławiu! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuń