Zapiekanka z fasolki szparagowej

By | 1 sierpnia 2014 | 14:01 5 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejne danie, które przygotowałam z fasolki szparagowej. Choć zapiekanki uwielbiam jeść, to jakoś tak fotografować ich nie lubię. Nie są to najlepsi modele do zdjęć, więc musicie mi uwierzyć na słowo, że owa zapiekanka smakuje o wiele lepiej niż wygląda. :)


Składniki:
zapiekanka:
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 pierś z kurczaka (300 g)
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • garść startego parmezanu lub innego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa
marynata do kurczaka:
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • sól

Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na kilka minut. Fasolkę płuczemy pod zimną wodą, odcinamy końcówki i usuwamy łyko. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 25 minut, aż będzie miękka. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy je na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. W tym czasie zamarynowane mięso smażymy na patelni aż ładnie się przyrumieni. 

Gotowe warzywa odcedzamy. Ziemniaki kroimy w plasterki, a dłuższe strączki fasoli dzielimy na dwie części. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą. Na dnie układamy plasterki ziemniaków (układamy je w tzw. dachówkę, aby nachodziły na siebie). Następnie kolejno wykładamy: fasolkę szparagową, odsączone z zalewy suszone pomidory i usmażone mięso.

Jajka ubijamy dokładnie wraz ze śmietaną, solą i pieprzem za pomocą trzepaczki. Gotową masą zalewamy zapiekankę. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Podajemy natychmiast po upieczeniu. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Smacznie u Ciebie, myślę że to dobre połączenie :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W ogródku mam bardzo dużo fasolki, wypróbuję przepis na Twoją zapiekankę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z zapiekaniem fasolki szparagowej;) wygląda bardzo ciekawie
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Szykuj się na kawkę mój przyszły przewodniku po Wrocławiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)