Mini pączki serowe (także w wersji bezglutenowej)

By | 3 lutego 2016 | 19:22 1 komentarz
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, serowe mini pączki. Smakiem przypominają mi oponki, a co ważne równie szybko się je przygotowuje. Co prawda nie są one przygotowane z ciasta drożdżowego, jak tradycyjne pączki, ale smakują równie doskonale. Niestety nie jestem w stanie określić ile sztuk wychodzi z jednej porcji, ponieważ ich nie policzyłam. Wiem tylko, że na półmiskach miałam pokaźny kopczyk serowych kuleczek ;). Poniższe pączki mają w zasadzie tylko jedną wadę - za szybko znikają! Ich niewielki rozmiar powoduje, że można je pochwycić i zjeść na jeden kęs. Ale to w sumie dobrze, ponieważ najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
 
mini pączki serowe

Wersja bezglutenowa
Składniki:
  • 300 g zmielonego twarogu (można użyć sernikowego)
  • 300 mąki bezglutenowej (u mnie mix do wypieków Schär)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe spirytusu
  • 1 i ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Miksujemy jajka wraz z cukrem. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy ser, miksując od czasu do czasu, tak aby uzyskać gładką i jednolitą masę bez grudek. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy serowo-jajecznej, dalej miksując. Na koniec dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy łyżką.
 
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy smalec lub olej do temperatury 175 stopni. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kulki i do razu wrzucamy je gorący tłuszcz. Łyżki od nabierania ciasta, co jakiś czas zanurzamy w zimnym oleju, jeśli ciasto zbyt mocno się do nich przylepia.
 
Mini pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor, obracając je delikatnie za pomocą widelca. Usmażone wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem. 
 
Wersja tradycyjna (na mące pszennej)
Składniki:
  • 300 g zmielonego twarogu (można użyć sernikowego)
  • dwie szklanki mąki (około 340 g)
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki stołowe spirytusu lub octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Procedura postępowania taka sama jak w przypadku pączków bez glutenu. Jedynie na etapie łączenia sera z jajkami, do masy dodajemy również kwaśną śmietanę.
 
serowe mini pączki bez glutenu

1 komentarz:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)