Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, serowe mini pączki. Smakiem przypominają mi oponki, a co ważne równie szybko się je przygotowuje. Co prawda nie są one przygotowane z ciasta drożdżowego, jak tradycyjne pączki, ale smakują równie doskonale. Niestety nie jestem w stanie określić ile sztuk wychodzi z jednej porcji, ponieważ ich nie policzyłam. Wiem tylko, że na półmiskach miałam pokaźny kopczyk serowych kuleczek ;). Poniższe pączki mają w zasadzie tylko jedną wadę - za szybko znikają! Ich niewielki rozmiar powoduje, że można je pochwycić i zjeść na jeden kęs. Ale to w sumie dobrze, ponieważ najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Wersja bezglutenowa
Składniki:
- 300 g zmielonego twarogu (można użyć sernikowego)
- 300 mąki bezglutenowej (u mnie mix do wypieków Schär)
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe spirytusu
- 1 i ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Miksujemy jajka wraz z cukrem. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy ser, miksując od czasu do czasu, tak aby uzyskać gładką i jednolitą masę bez grudek. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy serowo-jajecznej, dalej miksując. Na koniec dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy łyżką.
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy smalec lub olej do temperatury 175 stopni. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kulki i do razu wrzucamy je gorący tłuszcz. Łyżki od nabierania ciasta, co jakiś czas zanurzamy w zimnym oleju, jeśli ciasto zbyt mocno się do nich przylepia.
Mini pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor, obracając je delikatnie za pomocą widelca. Usmażone wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Wersja tradycyjna (na mące pszennej)
Składniki:
- 300 g zmielonego twarogu (można użyć sernikowego)
- dwie szklanki mąki (około 340 g)
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 2 łyżki stołowe spirytusu lub octu spirytusowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Procedura postępowania taka sama jak w przypadku pączków bez glutenu. Jedynie na etapie łączenia sera z jajkami, do masy dodajemy również kwaśną śmietanę.
smakowite małe kuleczki :)
OdpowiedzUsuń